Akın Yıldırım "Olmak veya Olmamak"

Akın Yıldırım

Akın Yıldırım "Olmak veya Olmamak" başlıklı heykel sergisiyle Nişantaşı Galeri Selvin'de

Oldukça uzak, farklı ve çetin bir coğrafyada, sakin bir köyde; hatırı sayılır bir yalnızlık içinde biçimlenen bir sergi…

Diğer sergilerimde de olduğu gibi kapsadığı alan yine geniş oldu.

Bin yıl yaşasam dahi yetişemeyeceğim,sonu gelmeyen fikirlerin bazıları vücut buldu.

Bu kadar kaotik gündemler akışında, kendi kanalında kalabilmek ve heykel yapmak; uzun bir iç döngüsel yaşamın sunduğu maceralar, oldukça sağaltıcı oldu.

Daha duygusal bir anlatımla; atölyemde dünya dertlerinden uzaklaşıp ateş ve çekiçle önüme dökülen maceralar silsilesinde kaybolmak olarak tanımlayabilirim.

Bu sergide otomotiv sanayiinde kullanılan, özel bir alaşımı olan ve bronzdan daha sert ve nitelikli bir materyal ile yaptığım heykeller var çoğunlukla.

Yetkin bir endüstriyel makine aksamı; genellikle estetik algıya hitab ediyor (bir tasarım sürecinden geçtiği ve doğru bir matematiksel altyapıyı barındırdığı için).

Elinizde böyle bir kaynak,hele de varyasyonlarıyla varsa; iş kestiremeyeceğiniz yerlere kadar gidebilir.

Sergide, öncesinde tasarlanmış ve sonuna kadar  da sadık kalınmış heykeller olduğu gibi; kendi kendini yaratmış heykeller de var.

Zaman ve mekan algısından sıyrılıp; motivasyonun transa dönüştüğü anlarda, hafızaya kaydolmuş yüzlerce parçanın bir araya gelip, birleşmeye başladığı heykeller…

Doğaçlama; akışa ve onunla ilgilendirilen sonsuz olasılığa yön verebilmektir.

Dinamikleri bıçak sırtındadır. Gidebileceği  yön anlık kararlarla belirir ve böyle sürer gider.

Bu süreçte zaman zaman çatışmalar yaşanabilir,ama bu, savaşa dönüşürse doğaçlama eylemi biter.

Oranlarını ve formlarını tamamen değiştirerek, bir materyali yeniden vücuda getirmek; haz veren sürprizlerle dolu eşsiz bir deneyimdir.

Kor halindeki, direnen bir metalde ortaya çıkan yeni formların yarattığı algıyı destekleyen yönde devam etmek veya etmemek…

Tıpkı ‘’olmak veya olmamak’’ gibi...

Kaş’daki atölyesinde çalışmalarını sürdüren sanatçı, bugüne kadar pek çok kişisel sergi açmış, yurtdışında ve yurtiçinde sanat fuarlarına katılmıştır. Heykellerinin büyük bir kısmında gerçeğe, soyuta, mistik ve gerçeküstüne ulaşan insan ve hayvan dünyasını, onların başkalaşımlarını görselleştirmeye çalışmıştır.

SNBA tarafından Louvre Müzesi’nde her yıl düzenlenen ve uluslararası delegasyonların katılımı ile gerçekleşen, Salon Sergilerinde ülkemizi temsil eden sanatçılar arasında yer alan Akın Yıldırım, 2008 yılında ise “Jüri Özel ödülünü” almıştır.

Akın Yıldırım'ın "Olmak veya Olmamak" isimli heykel sergisi 13 Nisan'da Nişantaşı Galeri Selvin'de açılıyor. Sergi 18 Mayıs'a kadar izlenebilir.