İçerik Candır

İçerik Candır

A+ A-

Rüyaların gerçekleşebileceğini duymak,

Önemli olduğumuzu hatırlamak,

Beklemediğimiz değişimleri görmek,

Destek almak, harekete geçirilmek,

Gülmek…

Ya da en azından şaşırmak istiyoruz.

Ve tüm bunları iyi hikayelerde bulabiliyoruz.
Böyle hikayelerden hiç sıkılmıyoruz, böyle hikayelere her zaman vakit ayırabiliyoruz, böyle hikayeleri hiç unutmuyoruz ve böyle hikayeleri başkalarıyla paylaşmak istiyoruz.

Eğer sizin de amacınız ulaşmak istediğiniz kitleyi etkilemek, ilham vermek ve harekete geçirmekse, tam da böyle hikayeler yaratmalısınız.

Bugünün hikayeleri ise sadece hatırladığımız masallardan değil, okuduğumuz makalelerden, başka bir kanala geçmeden izlediğimiz programlardan, ya da tek parmak hareketimizle beğendiğimiz sosyal medya paylaşımlarından oluşuyor.

İçerik denilen bu dev hikaye bulutundan, ilk olarak Bill Gates 1996 yılında yazdığı makalesinde bahsediyor.

Öncelikle internet, sonrasında ise pazarlama dünyasına yıldırım gibi düşen “Content is king.”, yani “İçerik Kraldır.” deyişi, interneti geleceğin içerik pazarı olarak tanımlıyor.

Aslında içerik, internetin çok daha öncesinden beri var.

Daha erken örnekleri bulunmasına rağmen, John Deere traktör firmasının 1895 yılında, çiftçileri eğitmek için ücretsiz yayınladığı “The Furrow”, içerik yaratımının ve içerik pazarlamanın ilk örneklerinden biri.

Bu yayınla birlikte başta John Deere ve birçok pazarlamacı, ücretsiz ve yararlı içerik üretildiğinde, hedef kitle ile bağ kurulabileceğini, mesajın yayılabileceğini ve hatta içerik sahibi markadan alışveriş yapılabileceğini öğrendi.

Tabi bunu, her iki lafın arasında kendinden bahsederek değil, sadece hedeflediği çiftçi kitlesi için yararlı bilgiler sunarak yaptı.

Romantik girişin sonrasında, İçerik Pazarlama gerçekten nedir?

Sorunun cevabını almadan önce, satın alma döngüsünün 4 adımını bilmeniz gerekir;

1.     Farkındalık: Müşterinin bir ihtiyacı vardır, ancak bunun bir çözümü olduğunun farkında değildir.

2.     Araştırma: Müşteri çözümün farkına vardığında, kendini eğitmek için araştırmaya başlar. Örneğin araba satın almayı düşünen birinin ihtiyaçlarına uygun olanı bulmak için araba araştırmaya başlaması gibi…

3.     Değerlendirme: Uygun fiyata kaliteli ürünü aldığından emin olmak için, farklı satıcıların farklı ürünlerini kıyaslamaya başlar.

4.     Satın Alma: Son olarak, müşteri karara varır ve alışverişe geçer.

Bu dört adımın son iki basamağı, geleneksel reklamcılık ve pazarlama faaliyetleri için uygun olabilir.

Ancak içerik pazarlama, ilk iki basamakta etkisini gösterir.

Geleneksel pazarlama yöntemlerinden en büyük farkı, içerik pazarlamada satış mesajı yoktur.

Daha doğrusu olmamalıdır.

İçerik oluşturulurken direkt reklam yapmaya, yani belirli bir marka, ürün ya da hizmetin satışını yapmaya çalışmak yerine; eğiten, eğlendiren veya duygusal tatmin sağlayan değerli ve alakalı bilgilerle hedef kitleye ulaşılır.  

Yani gerçekten iyi hikayeler, kaliteli içerikler insanlara ulaşabilir ve yaratılan etki sayesinde dilden dile yayılabilir.

İçeriği Etkili Kılan Nedir?

Tarzı, mesajı ve amacıyla her içerik türü birbirinden farklıdır. Ancak aşağıdakilerden sadece bir tanesine bile sahip olan içerik, hedef kitlenin gözünde başarıyı mutlaka yakalayacaktır.

Bilgilendirici/Eğitici

İçerik yeni birşey söylüyor mu? İlginç, orijinal, farklı ya da yardım sağlayacak bir bakış açısı sunuyor mu?

Diş macununa destek olan, günlük ağız bakım ürünü Listerine, yararlı bilgiler sunduğu içeriğini hedef kitlesine bir infografik yardımıyla aktarmış.

Eğlenceli

Güncel, okunabilir ve eğlenceli mi? Hayal gücüne sesleniyor ve hedef kitlenin daha fazlasını istemesini sağlıyor mu?

Lego Filmi (2014) Çocuklar için sunduğu eğlencenin yanı sıra, 1 saat 41 dakikalık dev bir LEGO reklamı.

Duygusal Tatmin Sağlayan

İçerik hedef kitleyi güldürüyor, ağlatıyor, düşündürüyor ya da okuyucuda herhangi bir his uyandırıyor mu?

Bulaşık makinesi deterjanı üreticisi Finish’in, su tasarrufuna dikkat çekmek için hazırladığı içerik. (İlanda belirtilen adresi mutlaka ziyaret edin.)

Sosyal Olarak Değerli

İçerik, paylaşmaya değer, etki yaratabilir, hatta viral olabilir nitelikte mi?

Bir markaya ait değil, ancak başlığı ile dikkat çekmiş ve sosyal medyada sıklıkla paylaşılmış bir ilan içeriği.

Yukarıdaki örnekler sizi korkutmasın.

Eğer sizin de hedefleriniz ve ulaşmak istediğiniz bir kitle varsa; ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, içerik oluşturmak için ne bir sinema filmi çekmek, ne bir internet sitesi tasarlamak, ne de bir reklam filmi yaratmak zorundasınız.

Fazla teknik bilgi ya da bütçe gerektiren içerik türleri yerine, içeriğin temeli olan blog yazmakla bile işe başlayabilirsiniz.

Ya da internetin bizlere sunduğu nimetlerden yararlanarak, bir YouTube kanalı açabilir veya videolarınızı kendi sosyal medya hesabınızdan paylaşabilirsiniz.

(Tipleme videoları gibi içerikler üreterek tanınır hale gelen YouTube ünlülerini unutmayın, çünkü onlar gerçekten iyi hikayeler ürettiler ve içerikleri sayesinde birçok insana ulaştılar…)

Bunların dışında Nasıl Yapılır, Vaka İncelemesi, Grafik, Tablo, Çizgi Film, Animasyon, İllüstrasyon, Kitap Özeti, E-Kitap, Sık Sorulanlar, Sözlük, İnfografik, Röportaj, Liste, Oyun, Zaman Çizelgesi, Fotoğraf, Haber, Anket, Video, Vlog... gibi onlarca içerik türünden size uygun olanı tercih edebilir ve onlarca kanaldan hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

İçerik pazaralama konusuna burada kısa bir giriş yapmışken, bunun oldukça derin bir konu olduğunu unutmayın.

Öğrenmek için de denemekten ve hata yapmaktan asla vazgeçmeyin.

Yazının sonunu birkaç kısa tavsiyeden bahsederek getirirken, başlangıcınızı aşağıdaki içerik pazarlama hatalarından kaçınarak yapın…

İçerik Pazarlamada Yapılabilecek En Büyük Hatalar

1.     Hedef Kitleyi Tanımamak

Tanımadığınız insanların dikkatini nasıl çekeceğinizi bilemezsiniz. Dikkatini çektiğiniz herkesin alıcı olmak zorunda olmadığını da unutmayın. Yaş aralığı, mesleği, finansal durumu, eğitim seviyesi, hobileri ve sorunları gibi sorularla kime ulaşmaya çalıştığınızı mutlaka belirleyin.

2.     Kaliteden Yoksun Olmak

Belirli sıklıkta ve devamlı yayın yaparak kaliteli bilgi, yani kaliteli içerik sunmalısınız. Paylaşım ya da yayın sıklığınız kullandığınız kanala göre değişiklik gösterebilir ama, az sıklıkta da yapsanız kaliteye önem verin.

3.     Satış Yapmak

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, içerik pazarlamayı genel pazarlama yöntemlerinden ayıran en büyük özelliği satış yapılmaması. İçerik pazarlamada amacınızın belirli özelliklere sahip bilgiyi hedef kitlenize sunarak, onlarla bağ kurmaya ve güvenlerini kazanmaya çalışmak olduğunu unutmayın.

 

 


Kaynakça

Getting Started - https://contentmarketinginstitute.com/getting-started/

Content Marketing Made Simple: A Step-by-Step Guide - https://neilpatel.com/what-is-content-marketing/#Definition

Content Marketing - https://www.outbrain.com/content-marketing/

What Is Content Marketing? - https://www.forbes.com/sites/joshsteimle/2014/09/19/what-is-content-marketing/#13d95ed110b9

What is Content Marketing (Why is it So Important)?-https://www.impactbnd.com/blog/what-is-content-marketing

20/02/2021