Türkiye'nin İlk Eczacılık Tarihi Müzesi

Türkiye'nin İlk Eczacılık Tarihi Müzesi

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’ndeki Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi Türkiye’nin ilk Eczacılık Tarihi Müzesidir. 1960 yılında Prof. Dr. Turhan Baytop tarafından kurulan eczanelerin ve eczacılık eğitiminin tarihine ışık tutan müze, çekirdeğini T. Baytop’un kişisel koleksiyonu oluşturmuş, daha sonra eczacıların ve hekimlerin bağışladığı eşyalar ile koleksiyon zenginleşmiştir.

 

Topkapı Sarayı Müzesi Enderun Eczanesi’ne ait şiddetli zehirler dolabı, ayrı bulundurulacak ilaçlar dolabı, porselen ilaç kavanozları, cam ilaç şişeleri müzede sergilenen parçalar arasında. Osmanlı döneminden Pastör ve İstikamet eczanelerinin dolapları, çeşitli eczanelere ait porselen ilaç kavanozları, ilaç yapımında kullanılan malzeme ve reçete kayıt defterleri ülkemizde eczanelerin gelişimi hakkında fikir veriyor. 1839 yılında başlayan eczacılık eğitiminin çeşitli dönemlerine ait diplomalar, diploma kayıt defterleri, mezunların fotoğrafları, tabelalar da koleksiyonda yer alıyor. Osmanlıca, Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca çok sayıda eczacılık ve tıp kitabı içinde en eskisi 1734 tarihli.

Sağlık tarihi alanında araştırma yapanlar ve konuyla ilgili sağlık mesleği mensupları Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi’ni randevu ile gezebilir.

 

Müze hakkında:

Müzenin Yeri: İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü, Eczacılık Fakültesi, A Blok 1. Kat Beyazıt/İstanbul

Telefon: 0 212 440 00 00/13400

Açık Olduğu Saatler: Randevu ile gezilebilmektedir. (Randevu için aşağıdaki mail adresine yazılmalıdır.)

Ziyaret Ücreti: Ücretsizdir

E-mail Adresi: afifemat@gmail.com