Starbucks çevrecilerin çağrısına kayıtsız kalamadı

Starbucks çevrecilerin çağrısına kayıtsız kalamadı

Starbucks, 9 Temmuz günü yaptığı açıklamada 2020 yılı itibariyle mağazalarında plastik pipet kullanılmayacağını, bunun yerine sıcak içecek bardaklarındakine benzer kapaklar ve geri dönüştürülebilen malzemeden üretilmiş pipetler kullanılacağını açıkladı. Peki Starbucks’ın aldığı bu kararın okyanuslardaki plastik yığınlarına ne etkisi olacak?


Çevrecilerin gıda firmalarına yaptığı ‘plastik pipetleri kaldırın’ çağrısı tüm dünyada bir yıldan uzun süredir devam ediyordu. Kampanyanın daha çok pipetlere odaklanmasının temel sebebi ise pipetlerin ihtiyaç değil zevk için kullanılıyor olması ve pipet yapımında kullanılan plastiklerin geri dönüştürülememesi geliyordu.

 

Dünyanın en büyük kahve zinciri olan Starbucks’ın böyle bir karar alması çevrecilerin bir zaferi olarak görülüyor. Her yıl okyanuslara neredeyse 9 milyon ton plastik atığı karıştığını ve plastik pipetler bu atıkların 2.000 tonunu yani sadece yüzde 0,02’sini oluşturduğunu düşünürsek, daha alınacak çok yol var gibi. Ayrıca Starbucks’ın sıcak içecek bardakları, hem kağıt hem de plastik materyallerinden üretildiğinden ve özel tesislerde geri dönüştürülmesi gerektiğinden, geri dönüşüm zincirinin neredeyse tamamen dışında kalıyor.