Leonardo da Vinci’den “örnek” iş başvurusu mektubu

Leonardo da Vinci’den “örnek” iş başvurusu mektubu

Kendi kariyer mucizesini yaratan Leonardo da Vinci’den “örnek” iş başvurusu mektubu

Şimdilerde iş başvurusu süreçlerindeki engelleri kolayca geçebilmenin pek çok yolu insanların kulağına fısıldanmakta. Onlarca kariyer sitesi, İK elemeleri, yeterlilik sınavları, mülakatlar… Aslında tüm bunlar, kişinin kendini sorgulamasına ve her adımda kendini eksik veya yeteneksiz hissetmesine sebebiyet veren adımlar. Üniversitelerin “iş garantili” fakülteleri, iki ayda bir düzenlenen kariyer günleri, mülakatta yükselen burcunuzun ne olduğunu merak eden İK yetkilileri… Bunlar kişinin varlık sebebini sorgulatan şeylerden birkaçı sadece.

Rönesans dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Leonardo da Vinci, “tarihte yazılmış en etkili CV” olarak kabul edilen bir mektupla kariyerinin en mühim işine kendi talip olur. 532 yıl önce yeteneğini nasıl etkili iş performansına dönüştürebileceğini zamanın Milano Dükü Ludovico Sforza’ya yazar. Yani bu mektupla bir nevi kendi kendine kariyer imkanı yaratır. Ardından 16 sene sürecek iş hayatına başlar ve imzasının yer aldığı onlarca iş ve eser ortaya koyar.

“En Yüce Lord,

Savaş makineleriyle ilgili kimsede olmayan fikirlerim var. Siz ekselanslarına bu konudaki sırlarımı açıklayacağım. Sizin için en uygun yer ve zamanda, aşağıda değinilen tüm konuların tanıtımını yapmayı öneriyorum.

1. Çok hafif, güçlü ve kolayca taşınmaya uygun köprüler için planlarım var.

2. Bir yer kuşatıldığında hendeklerdeki suyun nasıl kesileceğini, sayısız miktarda uzayan merdivenlerin ve diğer araçların nasıl yapılacağını biliyorum.

3. Setlerin yüksekliği, arazinin veya konumunun kuvvetli olması nedeniyle bombardıman yaparak yıkmak mümkün olmadığında bir kaleyi veya sığınağı kayanın üzerinde inşa edilmiş olsa dahi tahrip etmenin metotlarını biliyorum.

4. Çok kullanışlı ve kolay taşınabilir, dolu gibi küçük taşlar atan toplar yapmak için planlarım var.

5. Eğer muharebe denizde meydana gelirse, taarruz ve savunma için çok uygun makineler yapmak ve en ağır topların ateşine, baruta ve dumana mukavemet edebilecek gemiler inşa etmek için planlarım var.

6. Belli bir noktaya ulaşmak için bir nehrin altından geçmek gerekse bile hiç gürültü çıkarmadan yer altından tüneller ve geçitler kazmak için yöntemlerim var.

7. Güvenli ve taarruza dayanıklı, düşman saflarını top ateşiyle geçebilecek ve böylece çok sayıda askerin kaybını önleyecek kapalı araçlar da yapabilirim. Bunların arkasından piyadeler zarar görmeden mukavemetle karşılaşmadan ilerleyebilirler.

8. Keza ihtiyaç olursa, şimdi kullanılanlardan oldukça farklı, güzel ve kullanışlı şekillerde toplar, havanlar ve hafif mühimmat yapabilirim.

9. Top kullanmanın mümkün olmadığı yerlerde, sapanlar, mancınıklar, tuzaklar ve fevkalade etkin başka makineler temin edebilirim. Kısaca, değişik koşulların gereğine göre sayısız farklı çeşitte taarruz ve savunma makinesi yapabilirim.

10. Barış zamanı, resmi ve özel binaların inşasında ve suyun bir yerden bir başka yere naklinde sizi mimarlıkla uğraşan herhangi biri kadar tatmin edeceğime inanıyorum.

11. Aynı zamanda mermer, bronz veya kil ile heykel ve kim olursa olsun başkalarınınkiyle mukayese edildiğinde daha öne çıkacak resimler de yapabilirim.

12. Dahası, babanız Prens’in aziz hatırasını ve ünlü Sforza malikânesinin şan ve şerefini ebediyen yaşatacak bronz at işini alabilirim.

Ve eğer yukarıda belirtilen şeyler herhangi birine imkânsız ve uygulanamaz görünecek olursa, bunları parkınızda veya Ekselansları’nı memnun edecek başka bir yerde denemek üzere naçiz şahsımı hizmetinize sunuyorum.

Yazdıklarımı çok büyük tevazu ile yazdım. Hiçbiri imkânsız değildirler.”

Da Vinci evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelir ve üniversitede eğitim alma şansı hiç olmaz. Usta-çırak geleneğiyle atölyede meslek sahibi olarak çalışmalarında mucizeler yaratır ve tarihe yön veren isimlerden biri olur.

Cesaret ve empati kabiliyetini yaptığı tüm işlerde gösterir ve her alanda ustalığını hissettirmeyi başarır. Teferruatı bir kenara bırakıp işe yarar bir şekilde nasıl çalışabileceğini madde madde anlatır. 30 yaşında bu mektup sayesinde mimarlık ve mühendislik kariyerinin kırılma noktasını yaşar.