Kendinize daha sağlıklı bir ofis ortamı yaratın

Kendinize daha sağlıklı bir ofis ortamı yaratın

Bir çoğumuzun vakti ofiste ve bilgisayar başında geçiyor. Hal böyle olunca, fazla oturmaktan, sürekli ekrana bakmaktan, hareketsizlikten ve kapalı alanlarda uzun süre kalmaktan hem fiziksel hem de ruhsal rahatsızlıklar yaşıyoruz. Peki ofis ortamımızı daha sağlıklı bir hale getirmek için birşeyler yapabilir miyiz?

 

Bitkilerin gücünden yararlanın

 

Bitkiler içinde bulunduğumuz havayı temizlemede oldukça etkilidirler. Sadece karbondioksiti çekip edip oksijen vermekle kalmaz, havayı toz ve toksin maddelerden de arındırırlar. Ayrıca bazı bitkilerin radyasyonu emme özelliği de vardır.

Bunlardan en etkili olanlar kaktüslerdir. Kendinizi radyasyondan korumak, ortamınıza renk katmak ve daha kaliteli bir hava solumak istiyorsanız, masanıza ve ofisinize mutlaka içinde kaktüsün olduğu birkaç bitki getirin.

 

Bilgisayarınıza ekran filtresi takın

Siz de göz ve baş ağrılarından mı şikayetçisiniz? Uzun süre bilgisayar ekranına bakmanın gözlerimize ciddi anlamda zararı var. Bu nedenle en etkili yöntemlerden bir tanesi kullandığınız bilgisayara bir ekran filtresi takmak.

İyi kalitedeki ekran filtreleri bilgisayarınızdaki yansımayı ve radyasyonu %90-95 civarında önleme özelliğine sahiptir. Yalnız kaliteli bir filtre almakta fayda var. Düşük kaliteli ürünlerin faydasından çok zararı dokunabiliyor.

 

Yüksekliği ayarlanabilir masa edinin

Ofis ortamlarının en büyük dezavantajlarından biri de bütün bir günün bilgisayar karşısında oturarak geçmesidir. Hareketsizlik ve sürekli oturmak sağlığı önemli derecede tehdit edebilir.

Yüksekliği ayarlanabilir masalar düzenli aralıklarla, çalışmanıza ara vermeden ayakta durmanıza olanak verecek bir mekanizmaya sahiptir. Bu tarz bir masayı edinerek zaman zaman oturarak, zaman zaman ayakta çalışabilirsiniz.

 

Daha az oturun

 

Çok oturmaktan bahsetmişken, masanızı değiştirmek dışında da yapabileceğiniz şeyler var elbette. Örneğin öğle aralarında ufak bir yürüyüşe çıkmak, ofis içerisinde sık sık küçük turlar atmak, gün içerisinde birkaç defa ofis içinde, ayakta esneme ve egzersiz hareketleri yapmak.

Bu tarz küçük hareketlilikler dolaşım sisteminizi hareketlendirmenizde ve oturmaktan doğacak ciddi riskleri önlemenizde oldukça faydalı olacaktır.

 

Yanınıza sağlıklı atıştırmalıklar getirin

 

Her karnınız acıktığında otomata koşuyor, abur cubur ya da tost mu yiyorsunuz? Bunu değiştirmek sizin elinizde. Evden çıkmadan yanınıza küçük kaplarda sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın.

En sağlıklı ve tok tutan atıştırmalıklar kuru yemişlerdir. Bunun yanı sıra yanınıza meyve, yoğurt, müsli gibi yiyecekler de getirebilirsiniz. Günümüzde pek çok kişi abur cuburlar ve sağlıksız atıştırmalıklar yüzünden kilo alıyor. Bunları keser kesmez kilo verdiğinizi fark edeceksiniz.

 

Masanızda yemek yemeyin

Öğle yemeklerinde dışarıdan sipariş veriyor ve masanızda mı yemek yiyorsunuz? Hemen bu alışkanlıktan vazgeçin. Öğle yemekleri sizin gün içinde iş yoğunluğundan nefes alacağınız ve sosyalleşeceğiniz önemli bir zaman dilimi.

Bu nedenle öğle yemeğini masanızda yemek verimliliğinizi düşürecek ve yediğinizden de bir şey anlamamanıza yol açacaktır. Ayrıca yapılan araştırmalara göre yemek yerken başka şeylerle meşgul olmak daha fazla yemeye yol açtığından kilo almanızı da tetikleyecektir. Siz siz olun öğle yemeklerinizi ofis dışında yiyin.

 

Duruşunuza özen gösterin

Tüm gün oturmaktan daha kötü bir şey varsa o da tüm gün kambur oturmaktır. Duruş bozuklukları bel ağrısı gibi fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra tembel ve yorgun hissetmenize neden olabilir. Bunun yanında dik bir duruş hem fiziksel sağlığınız için en iyisidir hem de kendinizi daha özgüvenli ve başarılı hissetmenize yardımcı olur.

 

Masanızı düzenli tutun

Karmakarışık bir masanız mı var? Dosyalarınız üst üste yığılmış, aradığınızı bulmakta güçlük mu çekiyorsunuz? İşin aslı, etrafınızdaki dağınıklık, iç huzurunuza yansır ve içeride de kendinizi karmaşık, dağınık hissedersiniz. Tam tersi, eğer düzenli bir ortamda iseniz bu size içeride de sakinlik ve huzur verir. Bundan ötürü iş ortamında düzenli olmak üretkenliğinizi arttırmanıza yardımcı olacak; daha net ve berrak düşünmenizi kolaylaştıracaktır.

 

Masanıza kişisel eşyalarınızla renk verin

 

Yalnızca kalemlerin ve dosyaların bulunduğu bir masada sizden pek de bir şey göremezsiniz. Masanızı kişiselleştirmenin moralinize pozitif bir etkisi vardır.

Sevdiğiniz kişilerin fotoğraflarını koymak, en sevdiğiniz kalemleri getirmek, favori oyuncaklarınızdan birkaç tane eklemek gibi küçük dokunuşlar sizden ve hayatınızdan pek çok şey getirerek moralinizi yükseltmenize, daha keyifli bir çalışma ortamı edinmenize yardımcı olur. Neden yalnızca siyah mavi dosyaların olduğu sıkıcı bir masada çalışasınız ki?

 

Kaynak: yesilist.com