Kaçıncı Bardakta Durmalı?

Kaçıncı Bardakta Durmalı?

Sabahları uyanmak için kafeine ihtiyaç duyanlar elini kaldırsın.

Bazı uzmanlar ölçülü miktarda kahvenin sağlığa çeşitli faydaları olduğunu söylerken bazıları tam tersini söylüyor. 20 bin kişinin katıldığı, İspanyol araştırmacıların yaptığı araştırma, günde 4 fincan kahve içmenin erken ölüm riskini azalttığını ortaya çıkardı. Yine geçtiğimiz yıl, 520 bin kişinin katılımıyla yapılan bir araştırmada da kahvenin karaciğer fonksiyonlarını geliştirdiği, iltihabı azalttığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği ortaya çıkmıştı.


Kafein milyonlarca insan tarafından canlanmak ve odaklanmak için enerji desteği olarak görülüyor. Ama belirli bir miktarın üstü kafein sağlığımız kötü bir şekilde etkileyebilir. Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı günde 0.4 gram (ortalama 4 fincan) kahveden fazlasının içilmemesi gerektiğini söylüyor. Bu rakam içeceklere ve bireylere göre değişebiliyor. Bazı insanların kafeine duyarlılığı daha düşük olabilir ve az miktarlarda kafein bile uykusuzluk gibi rahatsız edici etkilere yol açabilir.

  

Uzmanlar günde 4 bardaktan fazla kahve ya da 10 bardaktan fazla çay içiyorsanız bunu azaltmanız gerekebilir. Özellikle migren, uykusuzluk, tedirginlik, mide bozukluğu, sürekli idrara çıkma, kalbin hızlı atışı, kas spazmı gibi durumları yaşamaktaysanız kafeini azaltmak iyi bir fikir olabilir.

Bazı insanlar kafeinli içecekleri bırakmak için ciddi anlamda zorlanabilir hatta bazı insanlar kafein bağımlılıklarının farkında bile olmayabilir.. Kafeini bıraktıktan sonra oluşan fiziksel tepkiler baş ağrılarına, kronik yorgunluğa ve odaklanma sorunlarına yol açabiliyor. Neyse ki, bu yan etkiler birkaç gün içerisinde geçmekte.

 

Kafein tüketiminizi kontrol altına almak için bazı öneriler:

-Yiyeceklerden ve içeceklerden ne kadar kafein aldığınızı kayıt altına alın. Etiketleri dikkatli okuyun.

- Örnek olarak her hafta bir bardak daha az içmeyi hedefleyerek başlayın ya da akşam saatlerinde kafein tüketmeyi bırakın. Bu vücudunuzun düşük kafein seviyelerine alışmasını ve yan etkileri daha az yaşamasını sağlar.

- Türkiye’de bulması biraz zor olsa da kafeinsiz çay veya kahvenin tadı orjinali ile benzerliğini korumakta. Aklınızı bu seçenekler ile kandırmayı tercih edebilirsiniz.

-Demleme süresini azaltın: Çay yaptığınızda demini daha kısa süre bekletmeyi tercih edin bu kafein oranını azaltacaktır. Bununla beraber kafein içermeyen bitki çaylarını da seçebilirsiniz.