Engelsiz Filmler Festivali Kısa Film Yarışması için başvurular başladı.

Engelsiz Filmler Festivali Kısa Film Yarışması için başvurular başladı.

17-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Türkiye’nin ilk ve tek erişilebilir film festivali; “Engelsiz Filmler Festivali” kapsamında bu yıl ikinci kez düzenlenecek “Kısa Film Yarışması”na başvurular başladı.

Yarışmaya Son Başvuru Tarihi: 14 Temmuz

Herkesin sinemaya eşit koşullarda erişimini sağlamak amacıyla 17-23 Ekim tarihleri arasında erişilebilir ve çevrim içi olarak 10. kez gerçekleştirilecek Engelsiz Filmler Festivali, Kısa Film Yarışması’nı bu yıl ikinci kez düzenliyor.  Yarışma, kısa film türünün gelişimine katkıda bulunarak, kısa film severler ile bu türde projeler ortaya koyan yönetmenleri bir araya getirmek ve onlara daha geniş bir ifade alanı açmak amacı taşıyor. Geçtiğimiz yıl festivale dahil edilen Kısa Film Yarışması’nda, bu yıl da kısa filmlerin sanatsal gücü seyirciler, genç yönetmenler ve sinema profesyonelleri arasındaki diyalogla bütünleştirilip yeni bakış açıları beyazperdeye yansıtılacak.

Tema kısıtlaması bulunmaksızın, kurmaca ve animasyon türünde, süresi 20 dakikayı aşmayan, 2021 ve 2022 yapımı ulusal ve uluslararası kısa filmler yarışmaya katılabilecek. Sinemanın birleştirici ve evrensel gücünden ilham alarak tüm dünyadan kısa filmlerin katılımına açık olan yarışmaya başvuru için son tarih 14 Temmuz olarak belirlenirken, finale kalarak festival programında yer alacak filmler 2 Ağustos tarihinde açıklanacak. Finale kalan filmleri değerlendiren jüri üyeleri En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerini, izleyiciler ise verdikleri oylarla Seyirci Özel Ödülü’nün sahibini belirleyecek. Ayrıca yarışmada bu yıl ilk kez para ödülü de verilecek. En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo’nun 500’er USD ödül alacağı yarışmanın En İyi Film ödülü ise 1000 USD olarak açıklandı.

Kısa Film Yarışması’na başvurular, filmfreeway.com üzerinden yapılabilecek. Başvuru koşulları ve Festival’e dair detaylı bilgi için www.engelsizfestival.com ve filmfreeway.com/AccessibleFilmFestival adresleri ziyaret edilebilir.

Herkesin sinemaya eşit koşullarda erişimini sağlamak için yola çıkan ve bu yıl 10. kez düzenlenecek olan Engelsiz Filmler Festivali, 17-23 Ekim tarihleri arasında tüm Türkiye’de erişilebilir  ve çevrim içi olarak sinemaseverlerle buluşacak.

Festival onuncu yılında; kısa film kültürünü yaygınlaştırmak ve kısa filmcilere daha fazla ifade alanı açmak amacıyla geçtiğimiz sene, ilk kez düzenlediği Kısa Film Yarışması ve programında yer verdiği başlıklarla bu yıl için oluşturacağı yeni seçkileri sinemaseverlerle bir araya getirecek.

Puruli Kültür Sanat tarafından 2013 yılından beri gerçekleştirilen Engelsiz Filmler Festivali’nde bugüne kadar Türkiye ve dünyadan 316 film gösterimi ve 118 yan etkinlik  erişilebilir olarak, çevrim içi ve fizikselde 180 binden fazla izleyiciye ulaştı.

Programda yer alan tüm filmleri sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı ile sinemaseverlerle buluşturan Engelsiz Filmler Festivali, yan etkinliklerini de erişilebilir olarak gerçekleştiyor. Festival hakkında ayrıntılı bilgi için www.engelsizfestival.com adresi ziyaret edilebilir.

 

Festival Hakkında

Her yıl 40’a yakın uzun, kısa ve belgesel filmi izleyici ile buluşturan Engelsiz Filmler Festivali, gösterimlerinin yanı sıra film ekipleri ile söyleşiler, atölye çalışmaları, sanal gerçeklik deneyimleri, sergiler gibi yan etkinliklerle sinema kültürünün yaygınlaşmasını amaçlıyor.

Festival kapsamında Türkiye ve dünya sinemasının öne çıkan filmleri çeşitli tematik başlıklar altında seyircilerin beğenisine sunuluyor. İlk dört yılında yalnızca Ankara'da gerçekleşen Engelsiz Filmler Festivali, 2017 yılından beri Ankara'nın yanı sıra İstanbul ve Eskişehir'de de izleyiciyle buluşuyor. 2020 yılında Covid-19 salgını nedeniyle çevrim içi platformda düzenlenerek tüm Türkiye’den takip edilen Festival, 2021 yılında kısa film kültürünü daha fazla kişiye tanıtmak ve kısa filmcilere daha fazla ifade alanı açmak amacıyla programına uluslararası bir kısa film yarışması da ekledi.

Herkesin sinemaya eşit koşullarda erişilebileceği bir etkinlik olarak tasarlanan Festival'de tüm gösterimler sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı seçenekleri ile, söyleşiler işaret dili çevirmeni ile gerçekleşiyor. Festival’deki atölye, panel, Ödül Töreni gibi yan etkinlikler erişilebilir bir altyapıyla gerçekleşiyor ve tüm Festival mekanları erişilebilir olanlardan seçiliyor. Ayrıca websitesi gibi iletişim kanallarının da erişilebilir olmasına dikkat ediliyor.

Engelsiz Filmler Festivali, 2019 yılında BE IN! Erişilebilir Festivaller Ağı isimli uluslararası oluşumun da kurucu üyelerinden biri oldu. EFF ile birlikte Klappe Auf! Kısa Film Festivali (Hamburg/Almanya), Oska Bright Film Festivali (Brighton/İngiltere), Festival Inclus (Barselona/İspanya), European Film Festival Integration You and Me (Koszalin/Polonya) ve The Extraordinary Film Festival (Namur/Belçika) inisiyatifi ile kurulan ağ, sinemayla ilgili etkinliklerde erişimin eşit bir şekilde sağlanmasını, engelli bireylerin sinemadaki temsillerinin artmasını ve bu konuların uluslararası arenada daha görünür ve tartışılır kılınmasını amaçlıyor.

 

Kaynak: https://engelsizfestival.com/tr/hakkinda