Burçak Mangalcı Başel’in “İblislerin Gece Geçidi – II. Kısım” adlı resim sergisi

Burçak Mangalcı Başel’in “İblislerin Gece Geçidi – II. Kısım” adlı resim sergisi

Burçak Mangalcı Başel’in “İblislerin Gece Geçidi – II. Kısım” adlı resim sergisi, 21 Mart 2023 – 19 Nisan 2023 tarihleri arasında Ankara Krişna Sanat Merkezi’nde izleyicisiyle buluşuyor. Sanatçı serginin temasını şu şekilde ifade ediyor;

Gece her zaman beraberinde korkuyu ve belirsizliği getirir. Korkunun ötesinde, düşlerinde kaybolurken, kabus içinde kabus yaşanabilecek kadar derindir gece. Sessizliğin ve karanlığın birleştiği dünya tehlikelerle farklı alemlere sürüklenir.

Canavarlar eski çağlardan bu yana içimizde yatan doğaüstü yapıya bir anlam kazandırmaktadırlar. Hatta eski dinlerde düzen ve kaos arasındaki kavga tanrılar ve canavarlar aracılığı ile somutlaşmaktaydı. Japon halk inanışına göre, her yaz canavarlar bir gece sokaklarda geçide çıkar. Japonca karşılığı Hyakki Yako olan bu geçit, sanatçıları hayallerinde canlandırdıkları şeyleri resme dökme serbestliğini sağlar.

Canavarlar aynı zamanda psikolojik durumumuza ilişkin önemli mesajlar aktarırlar. İçimizdeki ötekiyi temsil ederler. Aydınlık gündüz dünyası ile masalsı canavarlarla dolu karanlık gece dünyası arasındaki ayrımı yansıtırlar. Aynı yaşamak için ışığa ihtiyaç duyarken, yaralarımızın iyileşmesi için karanlığa sığınmak istememizin büyük bir ironi oluşturması gibi.

 

Kennedy Cad. No:29/3 Kavaklıdere/Ankara