Alanya'da çıkarılan Herakles mozaiğinin bir örneği bulunmuyor

Alanya'da çıkarılan Herakles mozaiğinin bir örneği bulunmuyor

Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında, mitolojik kahraman Herakles'in (Herkül) 12 görevinin betimlendiği yaklaşık 164 metrekare taban mozaiğinin bulunduğu bildirildi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Syedra Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, AA muhabirine, tarihi alanda 2019'dan beri sürdürdükleri çalışmalarda arkeolojik anlamda çok iyi verilere ulaştıklarını söyledi.

Gerekli koruma önlemlerinin alınmasının ardından mozaiğin bulunduğunu kamuoyuyla paylaşmayı uygun gördüklerini dile getiren Ergürer, söz konusu mozaik ve alandaki diğer eserlerin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Antik kentteki büyük Roma hamamında ortaya çıkarılan tarihi eserin bir örneğinin bulunmadığına dikkati çeken Ergürer, şunları kaydetti:

"Bu mitolojik sahnenin işlendiği böyle bir mozaiği daha önce görmedik. Parçalar halinde mitolojik sahnelerin yer aldığı mozaikler var ancak buradaki mozaikte Herakles'in tüm işlerini (12 görev) görüyoruz. Figürlerin insan boyutlarında yapılması da onu tek örnek olarak karşımıza çıkıyor. Bu anlamda da eşsiz bir mozaikle karşı karşıyayız. Mozaikteki mitolojik sahnelerin iyi şekilde korunmuş olması ise esere ayrıca önem katıyor."

 

 

Kaynak: trthaber