Televizyon Dizilerinde Ruh ve Sinir Bilim

Fatma Ülkü Selçuk
Sosyoloji, Dr.
Yazar Hakkında
Fatma Ülkü Selçuk 1995 yılında ODTÜ ‘Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’ bölümünden mezun oldu. 1999 yılında Ankara Üniversitesi’nde ‘Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri’ yüksek lisansını, 2007 yılında ODTÜ’de ‘Sosyoloji’ doktorasını tamamladı. 2005 yılında ‘Örgütsüzlerin Örgütlenmesi: Enformal Sektörde İşçi Örgütleri’ başlıklı kitap için Türk Sosyal Bilimler Derneğinin ‘Genç Sosyal Bilimciler Ödülünü’ aldı. 1999-2017 yılları arasında Atılım Üniversitesi’nde çalıştı. Yayınlarının bir kısmına şu linkten ulaşabilirsiniz: http://independent.academia.edu/FSelcuk
fuselcuk@gmail.com
Diğer Yazıları
- Öğrenmeyi Hala Seviyorum
- Televizyon Dizilerinde Ruh ve Sinir Bilim
- Uzaktan Eğitim ve Psikoloji
- Mavi Gezegen Ahalisinin Duygusal Hikayesi
- İyilik Kötülük
- Özgecil Davranışlar: Hayvanlar ve İnsanlar
- Kime Daha Çok Gelir?
- Mizah, Alay Etme ve Dalga Geçmenin Sınırı Nereden Çekilsin?
- Şimdinin Gücünü İstiyor musun?
- Evdeki Eşyaları Ne Yapalım?
- İşten Çıkarmalar ve Etik
- Mutluluğun Peşine Takılalım mı?
- Harari’nin Sapiens’i Bana Neler Düşündürdü?
- Vlogger ve Blogger Dünyasını Keşfediyorum
- Psikopatlar Hakkında 7 Soruya 7 Yanıt
- İyi Yönetim Nasıl Olur?
- Aidiyet İhtiyacı, ‘Biz’ ve Manipülasyonlar
- Yavru Kazlar Gibi mi Alışveriş Yapıyoruz?
- Onlar Donarak Öldüler
- Bir Narsistik Öfke Patlaması
- Yaşamın Amacı Nedir? Başarı ve Fayda Yaşamın Neresinde?
- Başarıya Odaklanmak ve Direnç
- Hayatta Nelere Kıymet Veriyoruz? Biraz Fikir Teatisi
- ‘Tedavi Edildi’ Denilen Bir Pedofili Vakası
- Çocuklara Yönelik Cinsel Saldırı Suçlarını Önlemek için Eğitim Yeterli mi?
- Yargıçlar Acıktığında... Yargıçlar da İnsandır
- Adalet Nedir? Küçük Bir Test :)
- Mafyacıların Hepsi mi Psikopat?
- Bilinç Nedir? Özgür İrade Var mı?
- Davidian Tarikatından Sağ Kurtulan Çocukların Tedavisi
- Boşanma Davaları, Aldatma, Sadakat ve Tarla Fareleri
- Hakaret Davaları ve Tourette Sendromunun Düşündürdükleri
- Cinsel Saldırı Vakaları ve Yasalar: Ruh ve Sinir Bilim Işığında Hukuk
Korona günleri devam ediyor. Havaya hüzün ve sessizlik yayılıyor. Zamanımın neredeyse tamamını evde geçiriyorum.
Bazen arkadaşımla internette buluşup vakti zamanında toplamış olduğumuz verileri analiz ediyoruz. Bir yandan da, kişilik ve siyasi eğilimlere dair yazdığımız makale için son çıkan araştırmaları gözden geçiriyorum. Küreselci liberal yaklaşımın bilimsel yayınlardaki hakimiyetini bir kez daha ayırt ediyorum.
Mutfak deneylerimse kimi zaman hezimetle sonuçlansa da ivme kazanıyor. Müzik ve biraz hareket, bu deneylere eşlik ediyor.
İşte günlerim böylece geçip giderken, çok heyecan duyduğum bir gelişme televizyon dizileri alanından geldi. Kırmızı Oda ve Masumlar Apartmanı dizileri yayına girdi. Ruh ve sinir bilim vakalarının sanatla aktarılmasının dünyamızdaki sorunların çözümüne büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.
Film, dizi, tiyatro, müzikal... Ne olursa. Zira çoğu kişi bilimsel araştırmaları okuyunca sıkılıyor. Dramatik örgü içinde hikayeleştirilince ise çoğu mevzudan haberdar oluyor. İnsanlar, böylelikle, yaşadıkları veya gözlemledikleri sorunları daha iyi anlayabiliyorlar. Bu da şifa bulmaya katkı sağlıyor.
Kırmızı Oda
Kırmızı Oda’nın yayınlanacağı günü iple çekiyorum. Psikiyatrist Gülseren Budayıcıoğlu’nun yazdıklarından uyarlanmış. Doğrudan terapistin odasını yansıttığı için çok kıymetli görüyorum. Şiddete uğrayan, şiddete başvuran, nice sorunla cebelleşen insanların iç dünyalarını yansıtması, insanlara yalnız olmadıklarını söylüyor. Terapiye gitme olanağı bulamayanlar diziyi izledikçe belki biraz olsun şifa bulur.
Problemli noktaları saptamak, iyileşmek için çabalamak, profesyonel yardım almak, şiddet döngüsünü kırmaya yardımcı olabilir.
Dizi, terapistin iç dünyasına da yer veriyor. Tabitatıyla terapistin kendi sorunları da olduğunu, robot olmadığını, duyguları olduğunu içtenlikle anlatıyor.
Aklıma akademik dünyadan klinik psikolog arkadaşlar geliyor. En azından bazıları, sevdiği akımın duayenlerinin söylediğini adeta kutsallaştırmış, bunun dışına pek çıkamıyor gibi. Analizde eleştirel zekanın önemini bir kez daha anlıyorum.
Diziyle ilgili internetteki yorumlara bakıyorum. Anlıyorum ki bazı yorumcular, iç dünyası, değerleri veya zaafları, kendilerine öğretilen ideal terapist kalıbına uymayınca Budayıcıoğlu’nun ürünlerine mesafeli yaklaşıyor. Siyasi olarak küreselci liberal kanada yakın olanlar, Amerikan Psikoloji Derneğini’nin ve benzeri uluslararası kuruluşların bugünkü sınıflandırma ve değer yargılarını sorgusuz sualsiz kabul ediyor.
Bazı yorumlarda, şu sıralar okuduğum akademik makalelerdeki problemlerin bir benzerini seziyorum. Bu yorumlarda, söylediği ve yaptığı çok ayrı, sözde özgürlükçü yaklaşımın etkisini görüyorum. Biraz hüzünle insanlık hallerinden biri daha diyorum, geçiyorum.
Masumlar Apartmanı
Heyecan duyduğum diğer dizi de Masumlar Apartmanı. İlk bölümünü soluksuz izliyorum. Nihayet insanların iç dünyasını yansıtan diziler yayılıyor diye içim içime sığmıyor. Kırmızı Oda dizisindeki gibi Masumlar Apartmanı dizisinde de senaryo, oyunculuk, çekimler, geçişler, ışık, müzik beni cezbediyor. Akademik dünyada yazdığımız makalelerden daha çok insana ulaşır bu diziler. Keşke artsa diye içimden geçiriyorum.
Okuğum vaka öyküleri aklıma geliyor. Sayelerinde insanı, galiba artık daha iyi anlıyorum. Ruh ve sinir bilim vakaları, bize, İNSANIN hikayesini anlatıyor. Bunlar geçiyor aklımdan.
Sonra,tüm saptama ve yorumlarına katılmasam da sundukları veriler ve değerlendirmeler için minnet duyduğum yazarlar geliyor aklıma: Oliver Sacks, Louis Cozolino, Bruce D. Perry, Otto Friedman Kernberg, James E. Masterson, Heinz Kohut, Robert D. Hare, David Burns, Jeffrey E. Young, Janet S. Klosko, Francine Shapiro, Judith Herman, Marshall B. Rosenberg, Franz Ruppert, Arno Gruen, Eric Berne ve daha nicesi...
Keşke diyorum... Keşke ruh ve sinir bilim ışığında insan hikayeleri daha çok insana ulaşsa...
Televizyon ve internet dünyası
Filmler, diziler, televizyon programları, internet yayınları, bilgisayar oyunları ve daha nice araç, iç dünyaları anlamak ve insani onarım bakımından fayda sağlayabilir.
Kırmızı Oda ve Masumlar Apartmanı dizileri, dilerim yeni vaka hikayelerinin dizileşmesinin yolunu açar. Dilerim şiddetsiz iletişim dilini yayan, insana ayna tutan, insanlığımızı geliştiren programlar yayılır.
Doğrulukla insana katkı yapmaya çalışanların yolu açık olsun...Hepsine gönülden teşekkür ediyorum. Dünyamızda sağ ve var olun...
Kaynakça
Görsel kaynaklar
1)<a href="https://www.freepik.com/vectors/book">Book vector created by stories - www.freepik.com</a> ; https://www.freepik.com/free-vector/book-lover-concept-illustration_7117804.htm#page=1&query=reading&position=5
2) <a href="https://www.freepik.com/vectors/computer">Computer vector created by macrovector - www.freepik.com</a> ; https://www.freepik.com/free-vector/sedentary-lifestyle-isometric-composition-with-woman-character-sitting-sofa-with-domestic-interior-environment-text_7379652.htm#page=1&query=sedentary&position=29
5) https://yayin.psikoterapi.com/index.php?route=product/product&product_id=1236